NOTÍCIES EUiA

Coneix totes les notícies i declaracions d'Esquerra Unida i Alternativa de Sabadell

divendres, de juny 13, 2008

EUiA presenta la campanya "perquè tots els vots pesin igual"


Celestino Sánchez, Marisol Martínez i Joan M. Mena
Esquerra Unida i Alternativa ha posat en marxa una campanya, sota el nom perquè tots els vots pesin igual, que té per objectiu modificar l’actual llei electoral que no compleix l’objectiu de traslladar al Congrés la representació social de les forces polítiques. A la roda de premsa van assistir la coordinadora d’EUiA, Marisol Martínez, el regidor Juan Miguel Mena i el membre del Comitè Federal d’Izquierda Unida, Celestino Sánchez.

Segons Juan Miguel Mena, que és també el responsable d’imatge i actes d’EUiA del Vallès Occidental, “la llei electoral que tenim en aquests moments és una llei del tot injusta i que beneficia, per sobre de tot, la implantació del bipartidisme a l’Estat espanyol”. Segons Mena, “IU i EUiA porten molts anys reivindicant la modificació de l’actual llei electoral que s’ha de fer per majoria al Congrés dels Diputats i que, en aquests moments, s’ha arribat a un acord amb el PSOE per traslladar aquesta discussió a una subcomissió especial del Congrés dels Diputats”.

Amb aquest objectiu, Mena explica que “la proposta que defensa EUiA i IU es basa en tres punts fonamentals i que no han de suposar cap canvi constitucional: primer de tot, l’ampliació de 350 a 400 escons, possibilitat recollida a l’article 68.1 de la Constitució; en segon lloc, limitar els escons que es trien de manera directa a cada circumscripció a 1, en compte de 2 que són els que actualment s’eligeixen; i, finalment, la resta d’escons gestionar-los a través d’una borsa de restants que es designarien per proporcionalitat real del vot emès pels ciutadans”. Segons Mena, amb aquesta reforma, “s’evitarien situacions il.lògiques com el fet que una formació amb un milió de vots, com IU-EUiA, tingui dos diputats al Congrés, mentres que formacions amb 700.000 tenen 9 i d’altres amb menys de 300.000 poden arribar a tenir fins a tres diputats. D’altra banda, evitaria la contradicció democràtica que fa que a IU cada escó li costi 500.000 vots, mentre que PSOE o PP en poden treure un escó arribant als 40.000”.

Mena també ha explicat que la campanya del Vallès Occidental “tindrà tres vessants importants. Per una banda, s’han editat uns cartells i uns díptics per difondre la informació als ciutadans; també es programaran un seguit d’actes i xerrades que tinguin per objectiu analitzar què està passant pel que fa a la representació institucional; i, finalment, una campanya de recollida de signatures que es portarà per tot Sabadell i tota la comarca”.

El membre del Comitè Federal d’Izquierda Unida, Celestino Sánchez, ha recordat que “aquesta només és una acció més d’IU i d’EUiA que busca aprofundir en la qualitat democràtica de l’Estat espanyol, ja que una bona política adreçada als ciutadans i les ciutadanes ha de passar per traslladar la representació social que hi ha a l’Estat dins del marc de la representació institucional que representa el Congrés dels diputats”.