NOTÍCIES EUiA

Coneix totes les notícies i declaracions d'Esquerra Unida i Alternativa de Sabadell

dilluns, de maig 18, 2009

Recta final de la implementació del Protocol d’actuació comarcal d’atenció a la infància i l’adolescència


Marisol Martínez, consellera delegada d'Infància i Adolescència, amb Antoni Rebolleda, president del Consell Comarcal del Vallès Occidental.

Durant el primer semestre del 2009 està finalitzant la implementació del Procotol d’actuació comarcal en situacions de maltractament i/o risc social. Aquest Protocol permetrà millorar l’atenció a la infància i l’adolescència al Vallès Occidental, oferint més recursos i eines als municipis i a tots els agents que intervenen en el treball en xarxa com poden ser representants de l’àmbit d’educació, de salut, policial, judicial i de l’àmbit de Serveis Socials Bàsics i de Serveis Socials Especialitzats, com són els Equips d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (EAIA). De fet, durant la primera meitat del 2009 s’està portant a terme la implementació del Protocol als diferents municipis.

En aquests moments s’està fent un treball municipal per constituir la comissió local d’infància allà on no n’hi ha, establint els seus objectius i membres. També s’està elaborant una guia bàsica que reculli els circuits com a instrument útil per als professionals i que estigui adaptada als recursos propis del territori. En aquest procés s’està treballant en xarxa, per tal d’incloure tots els agents implicats i aconseguir els resultats esperats de millora de la protecció dels infants. Segons explica el president del Consell Comarcal del Vallès Occidental, Antoni Rebolleda, “estem davant la fase final de la implementació del Protocol, en la qual estem treballant de la mà dels ajuntaments i dels agents implicats per tal de fer possible aquest nou instrument que ens garanteix una millor protecció dels nostres infants”.

De fet, segons explica la vicepresidenta delegada de la comissió Informativa d’infància del Consell Comarcal, Marisol Martínez, “els Equips d’Atenció a la Infància i l’Adolescència disposen amb aquest Protocol d’una nova eina que millora l’atenció i garanteix una acció coordinada”. El Vallès Occidental va ser la primera comarca de Catalunya que va disposar d’una Taula Territorial de Coordinació i Intervenció en situacions de maltractament infantil, creada el desembre de 2006, a instàncies del Departament d’Acció Social i Ciutadania. D’aquesta manera es responia al compromís que van prendre el juliol de 2006 els alcaldes i alcaldesses de la comarca i els agents del territori, junt amb la Consellera de Benestar i Família, que va compartir una sessió de treball al Consell Comarcal. Amb la constitució de la Taula Territorial es van anunciar un seguit de mesures i es va iniciar el procés d’elaboració del Protocol Comarcal, amb l’objectiu d’implicar els agents del territori que interactuen amb els menors per garantir la seva protecció.Equips d’Atenció a la Infància i l’AdolescènciaEls Equips d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (EAIA) són equips multidisciplinars formats per psicòlegs, pedagogs, treballadors socials i educadors que atenen als infants i adolescents i les seves famílies en situació d’alt risc social. Tal com explica Marisol Martínez “la funció bàsica de l’EAIA és atendre a les famílies amb nens i nenes amb indicadors de risc social, avaluar la seva situació, proposar una mesura protectora si s’escau i fer-ne el seguiment. Aquesta tasca es fa sempre amb la col·laboració dels Serveis Socials Bàsics dels municipis de la comarca especialment i professionals d’altres àmbits”. Des de l’EAIA comarcal del Vallès Occidental es dóna resposta a les necessitats de 21 municipis de la comarca, excepte Sabadell i Terrassa, que compten amb equips propis.
Els Equips d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (EAIA) del Vallès Occidental, coordinats i gestionats pel Consell Comarcal, han consolidat durant el 2008 una nova organització que ha permès millorar l’atenció i agilitzar el temps de resposta. A finals de 2008, els Equips de l’EAIA del Vallès Occidental feien el seguiment de 360 menors que estan sota la tutela de la Generalitat. Atenció als professionals dels municipis Una de les funcions de l’EAIA està orientada a la prevenció i al suport als professionals que treballen sobretot als serveis socials bàsics municipals. Des d’aquest àmbit i centrat en els espais d’assessorament establerts amb els equips municipals, s’han realitzat un total de 193 assessoraments durant l’any 2008 i un total de 157 reunions de coordinació periòdica amb els serveis socials bàsics municipals.