NOTÍCIES EUiA

Coneix totes les notícies i declaracions d'Esquerra Unida i Alternativa de Sabadell

dimecres, de juliol 08, 2009

Esquerra Unida i Alternativa de Sabadell celebra que el Govern de la Generalitat de Catalunya hagi aprovat l’Estratègia Catalana de Seguretat i Salut


Els regidors d'EUiA, durant una visita a l'emprea ACC Spain

El Govern de la Generalitat de Catalunya, al qual dóna suport EUiA, va aprovar ahir l´Estratègia Catalana de Seguretat i Salut laboral per al període 2009-2012, un document que estableix les línies mestres de la seva política en matèria de prevenció de riscos laborals pels propers quatre anys i que s´ha elaborat mitjançant un procés de diàleg amb els agents socials i econòmics representats al Consell de Relacions Laborals de Catalunya (els sindicats CCOO i UGT, i les patronals Foment del Treball i Pimec).La coordinadora local i comarcal d’EUiA, Marisol Martínez, a més de destacar la importància de la posada en marxa d’aquesta estratègia, ha evidenciat que “aquest és el segon Pla que impulsa el Govern en aquest àmbit, després de l´anterior Pla de Prevenció de Riscos Laborals 2005-2008, que es va fer pels anteriors quatre anys i que ha contribuït a una reducció de l´accidentalitat laboral a Catalunya, i dels casos de víctimes mortals”.

Entre 2004 i 2008 l´accidentalitat laboral ha baixat un 15%, i un 36% si es prenen només els accidents mortals. L´aplicació del Pla de Govern de Prevenció de Riscos Laborals 2005-2008 ha donat uns resultats molt positius que queden reflectits en l´evolució dels índexs d´accidentalitat laboral a Catalunya entre 2004 i 2008 els índexs d´incidència d´accidents de treball -número d´accidents per cada 100.000 treballadors afiliats- han baixat a Catalunya un 15%, passant de 6.232,7 a 5.300,47. En el cas dels accidents mortals, els resultats han estat encara més positius, ja que els índexs d’incidència han baixat encara més, un 36%, el 2004 hi havia 5,89 accidents mortals que per cada 100.000 treballadors i el 2008, 3,76. Els accidents greus han baixat un 35% i el seu índex d´incidència entre el 2004 i el 2008 ha passat del 64,06 al 41,6 8.

Martínez, amb aquestes dades a les mans, ha destacat que “tenir un instrument com aquest per abordar una situació de xacra social és molt important. Ha quedat sobradament demostrada la utilitat de planificar, també, les polítiques de prevenció de riscos laborals. No obstant això, cal seguir treballant, en totes les situacions i més en la conjuntura de crisi econòmica, per ser intolerants amb la sinistrabilitat laboral”.

Els objectius bàsics de l´Estratègia Catalana de Seguretat i Salut Laboral per al període 2009-2012 són els següents:

- Integrar definitivament en tots els nivells educatius, des de la primària fins a la universitat, la formació en prevenció de riscos laborals.
- Augmentar la qualitat de la prevenció de riscos laborals i facilitar el compliment de la normativa.
- Millorar la detecció i seguiment de les malalties professionals.
- Incorporar els riscos als quals està exposada cada persona treballadora a la seva història clínica personal.
- Impulsar la R+D+i en matèria de prevenció de riscos laborals.- Garantir el compliment de la normativa i potenciar la coordinació entre totes les administracions i els agents socials.