NOTÍCIES EUiA

Coneix totes les notícies i declaracions d'Esquerra Unida i Alternativa de Sabadell

dijous, d’abril 15, 2010

EUiA de Sabadell treu al carrer els valors de la República i homenatja els represaliats pel franquisme a Ca n‘Oriac



Esquerra Unida i Alternativa de Sabadell va celebrar ahir al vespre un emotiu homenatge als represaliats i represaliades pel Franquisme a la ciutat. La formació d’esquerres va realitzar una ofrena floral a l’espai situat al principi de l’Avinguda de Matadepera, al barri de Ca n’Oriac, per tractar-se de tot un símbol de la lluita antifranquista a Sabadell.
L’ofrena floral la van dur a terme la coordinadora local i regidora a l’Ajuntament de Sabadell, Marisol Martínez, acompanyada pels històrics lluitadors antifranquistes de la ciutat, Francisco Morales i Antonio Cuevas. La coordinadora de la formació va destacar que “en aquests moments, més que mai, cal treure al carrer els valors democràtics i solidaris de la República. Ara que la dreta franquista i falangista vol treure pit amb la querella al jutge Garzón per voler investigar els crims del franquisme, és el moment en què l’esquerra recuperi l’essència del carrer i proclami obertament la reivindicació dels valors republicans”. Martínez va destacar que “hem escollit aquest emplaçament, que volem que dur-lo a terme cada 14 d’abril, perquè va ser un símbol de la lluita antifranquista a la nostra ciutat”.
Per la seva banda, l’històric lluitador antifranquista, que va ser regidor del PSUC amb els governs Farrés i president de l’Associació de Veïns de Ca n’Oriac, Francisco Morales, va argumentar que “en aquest mateix lloc, sota l’església del barri, ens reuníem de forma clandestina per lluitar contra el règim; aquí es van dur a terme les primeres trobades clandestines del PSUC i de les Comissions Obreres a Sabadell. En aquest mateix espai, van detenir cinc companys de la lluita antifranquista a qui se’ls va convocar un “consejo de guerra” i, per tant, és l’espai de la ciutat que hauria de dur el nom de la Plaça de la República i on proposo que EUiA faci, cada 14 d’abril, aquesta ofrena floral”. Per la seva banda, Antonio Cuevas va recordar que “a mi em van posar un mocador republicà el dia que es va proclamar la República, quan jo tenia vuit anys, i encara mai no me l’he tret”.
Finalment, EUiA de Sabadell va realitzar una penjada massiva de banderes republicanes a la ciutat a emplaçaments simbòlics i importants de Sabadell com són la Rambla, els ponts de la Gran Via, els voltants de la Torre de l’Aigua i el mateix espai on es va dur a terme l’ofrena floral. Amb aquesta acció, la formació d’esquerres vol reivindicar que els valors de la República tenen més presència que mai al carrer, són més necessaris que mai i cal lluitar per la dignitat de la memòria històrica d’un període que va ser il•legal i il•legítimament trencat.